Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΑΜΑΣΙ



 Μετά από την καθαίρεση του Απρίη, βασίλευσε ο Άμασις, που προερχόταν από το νομό των Σαϊτέων, και συγκεκριμένα, από την πόλη που το όνομα της είναι Σιούφ. Στην αρχή οι Αιγύπτιοι έδειχναν περιφρόνηση στον Άμασι και δεν τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση, επειδή πριν γίνει βασιλιάς ήταν απλός πολίτης, και δεν καταγόταν από επιφανή οικογένεια. 
Όμως ο Άμασις, με σοφία και όχι με σκληρότητα τους άλλαξε τη γνώμη. Ανάμεσα στα αναρίθμητα πλούτη υπήρχε κι ένας χρυσός ποδονίφτης, μέσα στον οποίο ο Άμασις και οι σύντροφοι του έπλεναν κάθε φορά τα πόδια τους. Από αυτό τον ποδονίφτη λοιπόν, αφού τον έκοψε σε κομμάτια, έφτιαξε άγαλμα θεού και το έστησε στο καταλληλότερο σημείο της πόλης. Οι δε Αιγύπτιοι πήγαιναν στο άγαλμα και έδειχναν μεγάλο σεβασμό. Αφού λοιπόν, έμαθε ο Άμασις τι έκαναν οι πολίτες, συγκάλεσε τους Αιγύπτιους και τους είπε ότι το άγαλμα, το οποίο αντιμετώπιζαν με τόσο σεβασμό, είχε φτιαχτεί από τον ποδονίφτη στον οποίο πριν οι Αιγύπτιοι έκαναν εμετό, κατουρούσαν κι έπλεναν τα πόδια τους [... φας εκ του ποδανιπτηρος τωγαλμα γεγονεναι, ες το προτερον μεν τους Αιγυπτιους ενεμεειν τε και ενουρεειν και ποδας εναπονιζεσθαι]. Τότε λοιπόν είπε πως ό,τι συνέβη με τον ποδονίφτη, συνέβη και με τον ίδιο, γιατί έστω κι αν ήταν πριν απλός πολίτης, τώρα πια είναι βασιλιάς τους και συμβούλευε να τον τιμούν και να του δείχνουν σεβασμό. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν έκανε τους Αιγυπτίους να γίνουν σωστοί υπήκοοι. 
 Χειριζόταν λοιπόν τα πράγματα ως εξής: Από πολύ πρωί μέχρι την ώρα που γέμιζε η αγορά ασχολούνταν με προθυμία με τις υποθέσεις που είχε, από εκείνη την ώρα και μετά όμως έπινε και πείραζε τους συμπότες του και γινόταν απερίσκεπτος και φαιδρός. Επειδή λοιπόν ενοχλούνταν από αυτή τη συμπεριφορά του οι φίλοι του, τον νουθετούσαν λέγοντας του τα εξής: Ω, βασιλιά, δεν κάνεις καλά που επιτρέπεις να γίνεσαι έτσι φαύλος, γιατί εσύ πρέπει να κάθεσαι σε θρόνο επίσημο όντας μεγαλειώδης και να ασχολείσαι όλη μέρα με τις κρατικές υποθέσεις. Έτσι οι Αιγύπτιοι θα καταλάβαιναν ότι έχουν για βασιλιά τους ένα σπουδαίο άνθρωπο και θα είχες καλύτερη φήμη, τώρα όμως δεν λειτουργείς καθόλου σαν βασιλιάς. Αυτός, τότε, τους απάντησε τα εξής: αυτοί που έχουν τόξα, κάθε φορά που τα χρειάζονται τα τεντώνουν, αφού όμως τα χρησιμοποιήσουν, τα χαλαρώνουν. Γιατί, αν συνέχεια τα έχουν τεντωμένα, θα σπάσουν, και ως αποτέλεσμα όταν θα τα χρειαστούν, δεν θα τα έχουν. Έτσι έχουν τα πράγματα και με τον άνθρωπο. Γιατί, αν θέλει να ασχολείται με κάτι διαρκώς χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει διάλειμμα, ή θα τρελαθεί εν αγνοία του, ή θα πάθει αποπληξία. Αυτά λοιπόν επειδή εγώ τα γνωρίζω καλά, μοιράζω το χρόνο μου. Αυτά απάντησε στιυς φίλους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου