Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Πώς να επικοινωνήσεις σε έναν παραποιημένο κόσμο που επιταχύνεται


Ένας ιός λάθους έχει εξαπλωθεί και κανείς, όπως φαίνεται δεν μπορεί να γλιτώσει.

Αν παρακολουθείτε οποιαδήποτε είδηση για κάποιο θέμα, το μυαλό σας μπορεί να μολυνθεί από τις μισές αλήθειες, τις φοβισμένες μυθοπλασίες, και τις κραυγαλέες απάτες. Η ιστορία της παραποίησης αποτελείται απο μικρά αυθεντικά κομμάτια που βρίσκονται πεταμένα σε κάθε μέτωπο της ιστορίας του κόσμου. Ο ιός της πλαστότητας επιδεινώνεται και κανείς, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να γλιτώσει την καταστροφική πληγή.
Μου φαίνεται ότι η αλήθεια έχει γίνει ξεπερασμένη, αντιλαϊκή, και ταμπού για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχουν μολυνθεί με την ανακύκλωση μύθων,και προσπαθώντας να κρύψουν την αλήθεια, χειραγωγώντας όλο και περισσότερους θεατές, σπρώχνωντάς τους στο κενό της ατζέντας τους. Αυτό που συνήθως βλέπουμε είναι άτομα που παίρνουν θέση και χαράζουν ένα πεδίο μάχης, χρησιμοποιώντας λέξεις και όπλα για να καλύψουν με ιδιοτέλεια, τους πεινασμένους για εξουσία.
Και καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι έχουμε χάσει την πίστη στους ηγέτες που μας κυβερνούν, πέρα απο κάθε άλλη φορά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί όλοι μας παρουσιάζουμε μια σύγχυση, σαν να μας χτύπησε ένα παλιρροικό κύμα. Στη δουλειά, στο σπίτι, στην προσωπική μας ζωή, όλα γυρίζουν γύρω απο ένα μελλοντικό δράμα που θα παιχτεί, και δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε.
Ένα πρωτόκολλο με κάποια βήματα για την διατήρηση της ψυχραιμίας και της αλήθειας στο μυαλό και την επικοινωνία μας, είναι το παρακάτω.
1) Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να αναρρωτηθούμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση στο πλατώ, ανάμεσα σε δημοσιογράφους και καλεσμένους. Στο μυαλό μας ηχεί η δική μας τεκμηριωμένη άποψη, και μαθαίνουμε τον αντίλογο μέσα απο τη συζήτηση.
Βγάζοντας το δράμα και τις ξύλινες λέξεις απο το διάλογο, αφήνουμε μόνο τα γεγονότα που πρέπει να επεξεργαστούμε, με τις ανάλογες ερωτήσεις στον εαυτό μας.
2) Ποιά είναι αλήθεια, και ποιά ψέμα; Σαρώστε το μυαλό, τα συναισθήματα, και τις αντιδράσεις σας. Παρατηρείτε ότι το στομάχι σας είναι σφιγμένο, και το μυαλό σας σε σύγχυση.Αισθάνεστε απογοήτευση, θυμό, και τη βρωμιά να ξεχειλίζει από την οθόνη, όπως τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη.
3) Μπορείτε να εξηγήσετε την πηγή των συναισθημάτων σας; Μην βάζετε τον εαυτό σας σε θέση άμυνας. Αυτό εμποδίζει την εμπλοκή σας στον πόλεμο, και τα καταπιεσμένα αισθήματα καταλήγουν σε μια θέση γύρω από τα αιτήματα που δεν τηρούνται. Θέλουμε, και έχουμε την ανάγκη όλα γύρω μας να είναι τακτοποιημένα, χωρίς παρανοήσεις, παράλογες φωνές και μισές αλήθειες. Αυτό μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να έχουμε την αίσθηση ασφάλειας.
Κάτι που δεν επιδιώκει κανένα κανάλι, και σίγουρα όχι αυτοί που μας εξουσιάζουν.
4) Ρωτήστε συναδέλφους , φίλους, και γενικά άτομα της καθημερινότητάς σας, για ότι σας απασχολεί, και ανοίξτε μια ειλικρινή συζήτηση. Βεβαιωθείτε ότι δεν παραπονιέστε, ή απειλείτε κανένα. Εκτιμήστε τον δικό σας διάλογο, και τη δική σας προσπάθεια για έρευνα της αλήθειας, και τη σφιγμομέτρηση της κοινής γνώμης.
Κανείς δεν μπορεί να πλύνει τα πιάτα, εάν δεν το κάνετε εσείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή τις αυθεντίες που είναι πιστοί σε ειδικά συμφέροντα, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που ερευνούμε την αλήθεια, συμπεριφερόμαστε, και αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου