Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

"Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα ψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε" !..



 "Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα ψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε" !..

Η επαλήθευση της 3ης προφητείας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: "Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα ψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε", έτσι όπως αναλύεται αυτή με βάση τα ιστορικά δεδομένα, στο βιβλίο μας «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς»!..


3. "Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα ψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε."
Η προφητεία αυτή του Πατροκοσμά ελέχθη στην Σιάτιστα. Η Σιάτιστα, όπως είναι γνωστό, συνοικίστηκε μετά την τουρκική κατάκτηση της δυτικής Μακεδονίας.
Πιθανότατα, όταν Τούρκοι από την περιοχή του Ικονίου εγκαταστάθηκαν στην πλούσια κοιλάδα των Καραγιαννίων, οι κάτοικοι της περιοχής ανέβηκαν ψηλότερα, στην ορεινή και δυσπρόσιτη Σιάτιστα, δημιουργώντας ένα μικρό οικισμό, στον οποίο όσο περνούσαν τα χρόνια, κατάφευγαν και άλλοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία κ.ά. έτσι, ώστε το 17o αι. να έχει ήδη εξελιχθεί σε σημαντική πόλη της δυτικής Μακεδονίας.

Επάνω: Βουνά γύρω από τη Σιάτιστα, εκεί που μίλησε ο Πατροκοσμάς.. Κάτω: Ο Πατροκοσμάς επαληθεύεται: «Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα ψηλά βουνά…», αφού η καλυτέρευση του βίου των κατοίκων είναι εμφανής. (Η φωτογραφία επάνω είναι από τον «Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας: Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» και κάτω από την ιστοσελίδα: www.windmillstravel.com)
Εκεί, λοιπόν, προφήτεψε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η προφητεία του βγήκε αληθινή διότι σ’ εκείνα τα βουνά κατέφευγαν οι κάτοικοι για ν’ αποφύγουν τους κινδύνους.
Η φράση: «Τρείς ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε», που είπε, προφανώς αναφερόταν στην ίδια την πόλη Σιάτιστα, που υπήρξε ένα από τα κέντρα του Μακεδονικού Αγώνα και απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 12 Οκτωβρίου 1912 μετά από ολιγοήμερες (σχεδόν συνοπτικές) πολεμικές διαδικασίες. Και ιδού γιατί:
Την ημέρα αυτή (12 Οκτωβρίου 1912), όπως όλοι γνωρίζουν, η Σιάτιστα απελευθερώθηκε μόνη της από τον τουρκικό ζυγό και επαναστατημένη δέχθηκε το Κρητικό σώμα των εθελοντών ενώ ακόμα ο Ελληνικός στρατός βάδιζε από Ελασσώνα προς Σέρβια. Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται από το συνταγματάρχη Ν. Κλαδά σε έκθεσή του:
«Ο Ελληνικός στρατός εξησφάλισε και εμονιμοποίησε την ελευθερίαν της Σιατίστης, αλλά δεν την απηλευθέρωσεν υπό την καθαράν σημασίαν του στρατιωτικού όρου, καθ όσον η ενθουσιώδης αύτη πόλις απηλευθερώθη μόνη της…» (Βλέπε βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ» του Ι. Αποστόλου).
Από το Σεπτέμβριο του 1912, πριν ακόμα η Ελλάδα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο κατά της Τουρκίας (4 Οκτωβρίου 1912) η Εθνική Επιτροπή Σιάτιστας μέσω του Εθνικού Κέντρου του Μοναστηρίου πληροφορήθηκε πως επίκειται η κήρυξη του πολέμου και ότι, πριν προελάσουν τα Ελληνικά στρατεύματα, θα προπορευθούν αρκετά εθελοντικά προσκοπικά Σώματα με σκοπό να καταλάβουν επίκαιρα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα της ζητήθηκε να φροντίσει τα προσκοπικά σώματα που θα περνούσαν από την περιοχή της.
Πράγματι η Επιτροπή φρόντισε τα διερχόμενα προσκοπικά σώματα έως ότου το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου αποφάσισε όχι μόνο να διευκολύνει τη διέλευση του εθελοντικού προσκοπικού σώματος των αρχηγών Μακρή και Καραβίτη αλλά και να υψώσει η πόλη την γαλανόλευκη και με τα όπλα στα χέρια να διώξει τις τουρκικές αρχές και να υποδεχθεί πανηγυρικά το εθελοντικό σώμα των αρχηγών Μακρή και Καραβίτη…
Ο Πατροκοσμάς, για μια ακόμη φορά, δικαιώθηκε!.. (*)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου